A hónap gyerekkönyve

Gévai Csilla: Nagyon zöld könyv
Nagyon zöld könyv
Gévai Csilla

Ökológia lábnyom, klímaváltozás, passzívház, fenntartható fejlődés - ilyen és ezekhez hasonló fog...

A hónap gyerekkönyve
Szinetér Dóra ajánlásával

„Igazán aktuális, hiánypótló könyv, amit minden kiskamasz számára kötelezővé tennék! Olvasmányos, szórakoztató nyelvezete lehetővé teszi, hogy a helyenként tudományos mélységű leírások érdekesek maradjanak, és akár egy tizenéves gyermek se veszítse el irántuk az érdeklődését. Nagyon jól érthetően bontja témákra a klímaváltozás veszelyeitől a környezetvédelem fontosságáig a témához tartozó gondolatköröket, egyszerre ismeretét terjeszt, és nevel is, magyarázva, válaszokat adva, pozitív megoldásokat felmutatva.”

Ebben a hónapban ajánljuk még

könyv

Gyönyörűszép könyv, valódi, irodalmi nyelvezettel, több rétegű cselekménnyel, szívbemarkoló mondanivalóval. Ajánlanám 8-9 éves kortól (talán leginkább közös szülőkkel való olvasmánynak ), felnőtt, és idős korig bárkinek. Az alap mondanivaló egy sokszor körüljárt, sokak által megfogalmazott téma, de ritkán olvasni olyan verzióját, ami egy kiskamasz számára is izgalmas, olvasmányos, és közben valódi mélységeket hordoz, igazi szépirodalmi köntösbe ágyazva. A történet karakterei érdekesek, szerethetőek, mégis igazán sokszínűek, és valódiságuk talán leginkább abból adódik, ahogy hibáikat, és negatív tulajdonságaikat éppúgy vállalja, és szereti a szerző, mint jó tulajdonságaikat. A történet pedig igazán egyedi, egy aranymetszésben elhelyezett katartikus, szívbemarkoló fejezettel, aminek szerencsére a hátralevő oldalakon találunk feloldást. Izgatottan várom a beígért folytatást, és titkon reménykedem benne, hogy mégiscsak lehet két "hónap könyve", mert amennyire a Nagyon Zöld Könyv az aktualitása miatt nélkülözhetetlen, és hiánypótló, tulajdonképpen ez a könyv is az. Mert nem tudom, az emberiséget mi veszélyezteti jobban, mi vezet gyorsabban a jelen civilizációnk pusztulásához, a klíma-katasztrófa, vagy az egymás- és önmagunk el-nem fogadásából származó lelki nyomoraink.

könyv

Nagyon érdekes és jópofa könyv kis-és talán kicsit nagyobb kamaszoknak is, akik kicsit komolyabban vonzódnak a popzenéhez. Egyfajta betekintést nyújt a mai slágergyárosok munkájába, közelebb hozza a nagy világsztárok titkos receptjét, hogy miből is áll egy igazi mai zenei sikerhez vezető út. Nekem a könyv nyelvezete egy fokkal kisebbeknek szól annál, mint ahogy a világhálóról, vagy a slágergyártás egyéb “hozzávalóiról” beszél, illetve amilyen jártasságot vár el az olvasótól a felnőttek világában, de legalább a muzsikával kapcsolatban teszi, és így az ember megbocsátóbb.

könyv

Mostanában sok olyan könyvet kapni kiskamasz lányoknak (és fiúknak is, de nyilván más témákban), amik úgy próbálják őket rászoktatni az olvasásra, hogy a koruknál fogva őket leginkább érdeklő kezdődő szerelmi történeteket, iskolai problémákat, és gyerek-szülő kapcsolati nehézségeket formailag egy érdekesebb köntösbe teszik, kicsit jópofább, jegyzetelősnek tűnőbb, kevésbé könyv-szerű olvasmánnyá téve azokat. A Martina naplója is ezzel az eszközzel él, de ebben az esetben hozzá jön nagyon sok érdekes információ az állatokról, és egy érzékenyítő hozzáállás a nálunk gyengébb, nekünk kiszolgáltatott élőlények felé, ami szerintem sokkal értékesebbé teszi ezt a könyvet, mint a formailag hozzá hasonlókat.

könyv

Aranyos mese, kissé elemelt mondanivalóval, de összességében talán egy kisebb gyerek számára is érthető cselekménnyel. Szép képeket rajzolt hozzá az illusztrátor, szerethető és felismerhető állatokkal. Ráadásul a nagy formátumnak köszönhetően egy kisebb gyerek számára igazi látványosság lehet a könyvet lapozgatni.

könyv

Nagyon érdekes módját választotta a könyv az érzékenyítésnek, és az indirekt nevelésnek. A főhős mássága, ami tulajdonképpen egy elég triviális, már-már mesei megoldás, az olvasó számára mégis nagyon szerethető, elfogadható helyzet, amivel a történet során abszolute lehet azonosulni. Az út pedig, amit hősünk bejár, egy igencsak fanyar humorral megrajzolt igazi "mai tinik álma" út, ennek minden buktatójával, értéktelenségével, és csak pillanatnyi időre való csillogásával. Ajánlanám bármilyen nemű kis olvasónak, nyolc évtől tulajdonképpen bármeddig. Egy kis könnyed esti olvasmánynak akár még egy felnőttnek is jó lehet szarkasztikus, ironikus stílusa miatt.

Segítünk eligazodni

A könyvajánló programról

A Szívünk rajta szakmai csapat és az "UNICEF Gyerekbarát Települések" olvasói a beérkezett ajánlásokat havonta elbírálják, és kiválasztják a három kategóriában (mesél, segít, fejleszt) a 4-12 éves gyerekeknek szóló legjobb könyveket, a "rád talál" kategóriában pedig a kamaszoknak szóló kiadványok kaphatják meg a Szívünk rajta matricát.

Mesél

Tovább
könyv
15%
47.9 RON 40.8 RON
könyv
15%
57.9 RON 49.3 RON
könyv
15%
36.1 RON 30.7 RON
könyv
15%
36.3 RON 30.9 RON
könyv
15%
33.4 RON 28.4 RON
könyv
15%
39.2 RON 33.4 RON

Segít

Tovább
könyv
15%
36.1 RON 30.7 RON
könyv
15%
37.7 RON 32.1 RON
könyv
15%
50.8 RON 43.2 RON
könyv
15%
29.0 RON 24.7 RON
könyv
15%
50.6 RON 43.1 RON

Fejleszt

Tovább
könyv
15%
43.4 RON 36.9 RON
könyv
15%
57.9 RON 49.3 RON
könyv
15%
36.3 RON 30.9 RON
könyv
15%
58.0 RON 49.3 RON
könyv
15%
50.6 RON 43.1 RON
könyv
15%
39.0 RON 33.2 RON

Rád talál

Tovább
könyv
15%
50.6 RON 43.1 RON
könyv
15%
55.1 RON 46.9 RON
könyv
15%
43.5 RON 37.0 RON
könyv
15%
50.6 RON 43.1 RON
könyv
15%
47.9 RON 40.8 RON
könyv
15%
43.4 RON 36.9 RON