A hónap gyerekkönyve

Katherine Applegate: Kívánságfa
Kívánságfa
Katherine Applegate

Helló! Én egy öreg északi vörös tölgyfa vagyok, de a barátaim csak Vörösnek hívnak. Régóta nagy g...

A hónap gyerekkönyve
Magyarosi Éva
ajánlásával

„Hirtelen nem tudom, mi is lenne az az óhaj, amit ennek a fának az egyik ágára függesztenék, de az biztos, hogy egy aprócska cetlire mégiscsak ráírnám, hogy: köszönöm. Igazi érték ez a könyv, minden tulajdonságát illetően. Fantasztikus a borítója, gyönyörűek a benne található illusztrációk, és a történet is érzelemgazdag, de nem túlzóan, tökéletesen megtartva a mértéket minden téma tekintetében. Kicsit olyan ez a történet a külalakjával együtt, ami csendben, és titokban varázsol. Mondanám, hogy a kamasz közönséget célozza meg, de tökéletes olvasmány ez a könyv kisebbeknek és felnőtteknek egyaránt.”

Ebben a hónapban ajánljuk még

könyv

Egy sorozat induló kötete, melyben a főhős - Sümi - első két kalandját olvashatjuk. Sorozatot készíteni nem egyszerű vállalás, sem könyvben, sem például animációs filmben - aminek műfaját én is szívesen gyűröm buktatóival, és fantasztikus lehetőségeivel együtt - ha alkotásról van szó. A könyv témafelvetése - kitartás, barátság - klasszikusan az első könyvek ismérve, ilyenkor mindig kíváncsian várom, hova tud fejlődni egy mű sorozat szintjén is. Képi világában, formátumában tökéletes döntéseket hoztak az alkotók a sikeres indításhoz, de nagyon fontos az is, hogy a karakterek és a történetek hova tudnak majd fejlődni a különböző kalandok, kötetek során, hogy igazán hasznos, és szerethető sorozattá tudjon válni. Sümi vizuális megformálása, és a történetben nem túl világosan kirajzolódó karaktere szerintem most még beleolvad az őt körülvevő miliőbe, ami akár lehet koncepció is, ha a jellemfejlődés is az egyik célja a sorozatnak. (Kinézetre egyelőre nagyon hasonlít történetbeli barátjához, Mirkóhoz) talán ezen még érdemes lenne dolgozni a következő példányoknál. Ennek ellenére szerethető a könyv, színvilágát, egyszerű és tiszta grafikai megoldásait örömmel nyugtáztam. Egy sorozat induló kötete, melyben a főhős - Sümi - első két kalandját olvashatjuk. Sorozatot készíteni nem egyszerű vállalás, sem könyvben, sem például animációs filmben - aminek műfaját én is szívesen gyűröm buktatóival, és fantasztikus lehetőségeivel együtt - ha alkotásról van szó. A könyv témafelvetése - kitartás, barátság - klasszikusan az első könyvek ismérve, ilyenkor mindig kíváncsian várom, hova tud fejlődni egy mű sorozat szintjén is. Képi világában, formátumában tökéletes döntéseket hoztak az alkotók a sikeres indításhoz, de nagyon fontos az is, hogy a karakterek és a történetek hova tudnak majd fejlődni a különböző kalandok, kötetek során, hogy igazán hasznos, és szerethető sorozattá tudjon válni. Sümi vizuális megformálása, és a történetben nem túl világosan kirajzolódó karaktere szerintem most még beleolvad az őt körülvevő miliőbe, ami akár lehet koncepció is, ha a jellemfejlődés is az egyik célja a sorozatnak. (Kinézetre egyelőre nagyon hasonlít történetbeli barátjához, Mirkóhoz) talán ezen még érdemes lenne dolgozni a következő példányoknál. Ennek ellenére szerethető a könyv, színvilágát, egyszerű és tiszta grafikai megoldásait örömmel nyugtáztam.

könyv

Ez a vékony, ám gazdagon illusztrált könyv a népi hagyományok egyik legizgalmasabb eseményébe, a busójárásba vezeti be a fiatal közönséget. Mindannyian szeretjük a már-már borzongásokkal, félelmekkel teli szokásokat, persze csak úgy, ha azok a lehető legbiztonságosabb, leghumorosabb helyzetbe vannak feloldva. Hiszen busókat, mikulásokat, ördögöket látni - mindenféle előismeret nélkül - tudjuk, nem mindig a legjobb élmény a kicsiknek. Gyermekeim szinte elsőként kapták ki a csomagból a kötetet, mikor meglátták a borítón a jellegzetesen megrajzolt busómaszkot. Kiderült, hogy pont az előző hetekben volt ez tematikája az óvodai foglalkozásoknak, szóval kész előismeretekkel voltak felvértezve, míg az én emlékeim jóval silányabbak és csapzottabbak voltak. Így én is örömmel fedeztem fel a történet kapcsán gyerekeim, illetve a könyvben levő információk közti azonosságokat, és egyszerre büszkeséggel és nyugalommal töltött el a történet olvasása, miszerint akkor mégsem hasztalan a sok foglalkozásba fektetett energia, és olvasással töltött idő. Még akkor is, ha közben a gyerek sokat mozog, vagy látszólag elkalandozik. Így azt gondolom, a könyv fontos darabja lehetne sok óvodai könyvtárnak, pláne, ha egy sorozat egyik darabjáról lenne szó, és további hagyományok lennének megírva ilyen helyes karakterekkel, mint Misié. A könyv könnyűszerrel, spontán alkotásra sarkallta a gyerekeimet. Aznap, amikor ezt a történetet olvastam nekik, nem kellett sokat inspirálnom őket, vagy gondolkodnom azon, mi legyen az aznapi feladat. Fantasztikus busómaszkokat készítettek a történet hatására. Ami nem utolsó szempont a mostani speciális időkben.

könyv

Fő karakterét tekintve ez a könyv képi ötleteken nyugszik. Különböző változataival pár évvel ezelőtt már találkoztam párizsi utazásaim során, amikor különlegesebb darabok után kutattam otthoni gyűjteményünk színesítésére. Ilyen típusút sosem vásároltam végül, noha én is szívesen fedeztem fel a különböző színű szűrők által megjelenő képi világot. Sosem gondoltam volna, hogy ekkora sikert fog kiváltani gyerekeim körében a könyv "varázslencsén" alapuló ötlete. Első benyomásra egy zűrzavaros hálórendszert tapasztalunk, és a lencsék által törnek felszínre a gyönyörű, varázslatos illusztrációk. Szóval igen. Az egész könyv egy nagy varázslat, egy nagy kaland, egy nyomozás, ahogy a gyerekeim mondták. Ez a csoda akkor érkezett az életünkbe, amikor feladtam, hogy a karantén napjait bárhogyan is kordában próbáljam tartani, vagy uralni tudjak bármiféle helyzetet. A kicsik örömmel fedezték fel a képek legapróbb részleteit, titkait, és kemény harcokat vívtak, hogy éppen kinek a kezében legyen a varázslencse. (Több nap elteltével is szívesen forgatták újra az oldalakat, és most is, amikor épp ezt azt értékelést írom.) A következő felfedezés és játék az volt a részükről és részemről is, amikor  a saját készítésű kézi- és digitális rajzainkkal is elkezdtünk kísérletezni, hogy vajon működik e ez az ötlet más felületeken is. A könyv tehát ilyen szempontból még interaktívabb, mint hittem, hiszen további ötletekre sarkalt bennünket. Szeretettel ajánlom mindenkinek, ez a könyv bőven túlszárnyalta minden korábbi elképzelésemet.

könyv

Beatrice Tirelli illusztrációit eleve nagyon kedvelem. Illusztrációinak üdítő szín- és formavilága már önmagában is meggyőző tud lenni, még akkor is, ha csak simán valami nézegetős, strapabíró darab után kutatunk az első szavak tanulásához, bővítéséhez. Ez a kötet minőségi, kemény lapjaival jól bírja a nagyobb kínzásokat, nedves behatásokat is, ami sosem utolsó szempont a legkisebbek esetében. Másik funkciója, hogy valójában egy háromnyelvű szótárról (magyar, angol, olasz) beszélünk. Egy pár évvel ezelőtti eset jut eszembe, amikor egy egész zsáknyi mesekönyvet találtam olasz nyelven, az utcán. Ebből halásztuk ki múltkor Pán Péter történetét. Nem tudok olaszul, de ebben a nyelvben lehet valami varázslat, mert a gyermekeim képesek voltak az egész mesét az általam prezentált kusza olaszos olvasatban végighallgatni... Talán most megtörténik a csoda folytatása is, és ezzel a háromnyelvű szótárral az egész családnak végre lehetősége nyílik fejlődni némi valódi szókinccsel is. Szóval ajánlom kisebbeknek, és nagyobbaknak is.

könyv

A könyv már ránézésre is egy okosan elegáns, jó méretű és megfelelő vastagságú könyv. Már akkor is a kezemben maradna, ha csak gyorsan keresnék valami ajándékkönyvet egy kiskamasznak, és sietve kellene választanom valamit. Szép a tördelése, az illusztrációk izgalmasak. Külön tetszett, hogy nem csak egész oldalas rajzokkal van tagolva a történet, hanem itt-ott - a ritmust oldva - kisebb, lazábbra vett rajzok is részei lettek a kötetnek. Ez a képi világ igazi atmoszférát tud teremteni az ébredező kamaszérzékenységnek is. A fiatal olvasó remélhetőleg könnyűszerrel azonosulni tud a főszereplők karaktereivel, és kényelmesen bele tud simulni az átlagos és nem átlagos helyzetekbe is. Talán azt sajnálom kicsit, hogy a kötet rajzai nem színesek, mert ettől az egésznek inkább van egy kicsit múltidéző hatása, mint aktuális jellege, de természetesen így is jó. Szórakoztató a sztori: szívesen olvastam a fordulatokban gazdag, mégis egyszerűen követhető történetet az elejétől a végéig. Örülök, hogy könyvtárunk egy értékes darabbal bővült. Remélem a gyerekeim is szívesen forgatják majd.

Segítünk eligazodni

A könyvajánló programról

A Szívünk rajta szakmai csapat és az "UNICEF Gyerekbarát Települések" olvasói a beérkezett ajánlásokat havonta elbírálják, és kiválasztják a három kategóriában (mesél, segít, fejleszt) a 4-12 éves gyerekeknek szóló legjobb könyveket, a "rád talál" kategóriában pedig a kamaszoknak szóló kiadványok kaphatják meg a Szívünk rajta matricát.

Mesél

Tovább
könyv
15%
42.94 RON 36.50 RON
könyv
15%
27.69 RON 23.54 RON
könyv
15%
55.39 RON 47.08 RON
könyv
30%
69.24 RON 48.47 RON
könyv
15%
33.93 RON 28.84 RON
könyv
15%
55.26 RON 46.97 RON

Segít

Tovább
könyv
20%
37.26 RON 29.81 RON
könyv
15%
41.41 RON 35.20 RON
könyv
15%
48.46 RON 41.19 RON
könyv
15%
34.49 RON 29.32 RON
könyv
50%
45.69 RON 22.85 RON
könyv
15%
36.01 RON 30.61 RON

Fejleszt

Tovább
könyv
15%
48.46 RON 41.19 RON
könyv
15%
69.24 RON 58.85 RON
könyv
15%
41.54 RON 35.31 RON
könyv
15%
96.81 RON 82.29 RON
könyv
30%
65.08 RON 45.56 RON

Rád talál

Tovább
könyv
15%
48.48 RON 41.21 RON
könyv
15%
38.64 RON 32.84 RON
könyv
15%
31.84 RON 27.06 RON
könyv
15%
34.61 RON 29.42 RON
könyv
15%
48.34 RON 41.09 RON