Látogass el október 19. és 22. között a Teslába, ahol a tízedik alkalommal megrendezett Margó Fesztiválon ismét találkozhatsz a hazai és nemzetközi irodalom nagyágyúival, a könyvvásáron pedig – sok egyéb mellett – mintegy hetven frissen megjelenő kötet közül válogathatsz!

Várunk téged is a Bookline standjánál, valamint a Bookline Buszban, ahol minden vásárlás mellé egy kávét, 7000 Ft felett pedig egy szédületes bádogbögrét adunk ajándékba.

Az akciós szabályzat "itt"található.

Ne maradj le idén se a Margóról!

Október 19. csütörtök
19:00-20:00

Krasznahorkai a Margón

A szerzővel Valuska László beszélget

A legutóbb Aegon-díjjal jutalmazott írónak már első regénye, a Sátántangó is összekapcsolódik egy várossal, és legfrissebb műve, az év végén megjelenő Manhattan-terv helyszíne is egy város, New York. Utazások és identitások kavarognak a döntően urbánus terek között játszódó Krasznahorkai-univerzumban, ahol a nyelv az egyetlen eszköz, mely alakot adhat a művekben föllelhető rejtett szándéknak: menteni a menthetetlen embert. A város tehát nem díszlet itt, hanem aktív alakítója a Nagy Történetnek, s így adja magát, hogy egyszer a városok felől közelítsünk a Krasznahorkai-írásokhoz.

web facebook
20:30-21:30

Al Ghaoui Hesna: Félj bátran

A szerzővel Lévai Balázs beszélget

A félelem iránytű. Megmutatja, merre van még dolgunk.
Miért félünk? Hogyan hozunk félelemből olyan döntéseket, amelyek egyébként nem jellemzőek ránk? Miként használja fel a politika, a média a félelmeinket arra, hogy manipuláljon minket? Al Ghaoui Hesna újságíró az elmúlt tizenöt évben több mint húsz országból, köztük számos háborús övezetből tudósított. A küldetéseken megdöbbenve figyelte meg a félelem pszichés és fizikai hatását, nemcsak a rettegő lakosságon, hanem a katonákon, a többi újságírón és saját magán is. Ezért kezdett el alaposabban foglalkozni a félelem kérdésével. Neves kutatókat keresett fel, hogy megtudja, mi történik az agyunkban és a testünkben, amikor félünk, és világhírű szociálpszichológusokat kérdezett arról, hogyan vehetjük észre, ha a félelem alattomosan elkezdi átalakítani a viselkedésünket. A jó hír azonban, hogy a félelem nem csupán a rosszabbik énünket képes kihozni belőlünk, hanem elképesztő erőt is adhat – ha megtanuljuk irányítani.

web facebook
22:00-23:00

Bödőcs Tibor: Addig se iszik

A szerzővel Szálinger Balázs beszélget

"Hárman nem írunk: Szókratész, Jézus és én" - állítja a búcsúszentlászlói humorista, aki Hemingwaytől Esterházyig mindenkit nagy figyelemmel és szeretettel karikírozott. A stílusparódiákból kiderül, mi történik a Sátánmackóval, illetve mit keres Kertész Imre főhőse egy futballakadémián.

web facebook
Október 20. péntek
19:30

Grecsó Krisztián: Harminc év napsütés

Egy csendes kalendárium, a szerzővel

Vajon a család jelentheti-e nekünk az otthont az időben, vagy minden alkalommal újra meg kell küzdenünk ezért az otthonosságért? Grecsó Krisztián történetei legszemélyesebb emlékeinket idézhetik fel: a nagymamákkal töltött nyarakat, a szabálytalan karácsonyestéket, az önálló élet első bizonytalan lépéseit, a hosszú vágyakozásokat és a rövid találkozásokat. A szerzővel ismerős terepen barangolhatunk, mégis minden más. A falu és város közötti kulturális váltások megélése, a helyekhez és helyzetekhez való visszatérés ambivalenciája most is ott van az írásokban, de mindent közelről látunk, így a történetek egyszerre komikusak és drámaiak. A Harminc év napsütés olyan, mint egy varázslatos kalendárium, benne a generációk közötti kommunikáció lehetőségei és lehetetlenségei, a velünk élő múlt kiismerhetetlen történetei.

web facebook
23:00

Zuboly koncert

Harmonikus átmenetet találnak a népdalok és a mai dalok közt, az újdonság szintjére emelnek minden jót, eltüntetve elő- és utóítéleteket, és közben szórakoztatnak is.

web facebook
Október 21. szombat
18:00

Boldizsár Ildikó: Mesék a felnőtté válásról

A szerzővel Sárközy Bence, a Jelenkor Kiadó igazgatója beszélget

Boldizsár Ildikó legújabb meseterápiás kötetében tizenhat és harminckét év közötti olvasóknak ad útmutatást a kamasz- és felnőttkor határának átlépéséhez. A mesék jelentésének kibontásában és az önterápiában a szerző rövid, gondolatébresztő rajzos megjegyzései segítenek.

web facebook
20:30

Parti Nagy Lajos: Létbüfé

A szerzővel Morcsányi Géza beszélget

Parti Nagy Lajos tizennégy év után jelentkezik újra verseskötettel. A Létbüfé a költészet igazi mesterfoka. Parti Nagy lírai teremtménye, Dumpf Endre létiparos itt van újra. 2000 óta írja verseit a kórházkerttől a létbüféig és tovább. Sorai mögött ott a komplett lírai emlékezet, és Dumpf is ott van minden félrecsúszott fülkefényben.

web facebook
Október 22. vasárnap
11:00

Utazás a Kuflik országába

Előadja: Páder Petra és Kis-Várday Juli

Ki ne ismerné a kuflikat? Mindenki tudja már, kik ők. Egész nap hempergőznek, bukfenceznek és heverésznek. De mi történik akkor, ha jön egy hatalmas eső, és elárasztja a rétet? Többek közt ez is kiderül A kuflik és a nagy eső című bábmeséből,
amelyre minden kedves gyereket szeretettel várunk, és természetesen szüleiket is.

web facebook
12:00-13:00

Kalandozás a sakktáblán

Kis-Várday Juli sakkozik a gyerekekkel

A sakkozás nemcsak játék, hanem gondolkodásmód is, amely már kisgyerekkorban elsajátítható, majd az élet számos területén sikerrel hasznosítható. Univerzális agytréing, amely logikus gondolkodásra tanít, fejleszti a problémamegoldó képességet, és szárnyakat ad a kreativitásnak. Polgár Judit könyvei mindezt mesével, rímekkel, játékos feladatokkal teszik, miközben a sakk szabályait is bemutatják.

web facebook
12:00

Jógakalandos jógázás

Készen állsz egy izgalmas utazásra, ahol varázslatos kalandok várnak? Téged is elrepítünk Jógaországba, ahol megismerkedhetsz a csodálatos erdő kedves kis lakóival. Éld át Te is velünk együtt a jóga örömét, és segíts a bajba jutott állatoknak eljutni Durmi mackóhoz. Sok-sok játékkal és kalanddal várunk Téged is a Jógakaland jógázáson. Kalandra fel!

web facebook
19:00-20:00

A bilincs a szabadság legyen

Mészöly Miklós és Polcz Alaine levelezése

A házaspár 52 év alatt született 744 leveléből a Kortalan Kortárs sorozatban Fodor Annamária, Herczeg Adrienn és Járó Zsuzsa készített előadást. Az egyfelvonásosban felidézik két végtelenül érzékeny ember kapcsolatát, mely tele van titkokkal, fájdalommal, szenvedéllyel. Mi lehet az az erő, amely egyszerre ereszt és húz, amely szabadon enged, miközben bilincsben tart?

web facebook
20:30

Závada Péter: Roncs szélárnyékban

A szerzővel Valuska László beszélget

A vágy sötét anyaga. Rejtőző belső tájak, az ellenfény színháza. Vonuló madarak, emberen túli partok. Molekulák koccanása. Kemény varázs és borzongató fenség. Rések az időben, kalandok a nyelv tengerén. Árnyékok az aszfalton.

web facebook
19:00

Margó-díj-átadó

Harmadik alkalommal adjuk át a legjobb első prózakötetnek járó Margó-díjat. Félmillió forintot, angol nyelvű próbafordítást, kiemelt média- és kereskedelmi támogatást kap a győztes. Ekkor kerül kiosztásra a 150 ezer forinttal járó Budapest a fiatal tehetségekért program különdíja is. Támogatók: Budapest Főváros Önkormányzata, BVA, a Bookline, a Balassi Intézet és az Aegon-díj

web
22:00

SOULCLAP BUDAPEST FEAT. CALL ME UNIQUE

Az egyik legizgalmasabb elektronikával és soullal kevert hiphopot színpadra állító élő hangszeres formáció a fő városban. Stíluskeverés, improvizatív elő adásmód és egyedi megszólalás: eklektikus, táncra ösztönző groove-ok és magával ragadó hangulat. Az Artisjus támogatásával

web